Hoe de maanlandingen in scene zijn gezet

Hoe de Maanlandingen in Scene Zijn Gezet

Dinsdag 8 mei 2012

De Amerikaanse regering huurde regisseur Stanley Kubrick in om de maanlandingen in scène te zetten en om het leven van hem en zijn vrouw te beschermen maakte hij in de tachtiger jaren de film The Shining als bekentenis voor zijn deelname aan het project. Dat stelt schrijver, filmmaker en onderzoeker Jay Weidner.
Hij laat zien hoe Kubrick zijn geheimen onthult aan een nietsvermoedend publiek.
In de film draagt Danny, de zoon van hoofdpersoon Jack Torrance (gespeeld door Jack Nicholson), een trui met daarop de tekst ‘Apollo 11’. Ook de hexagonale vorm van het tapijt in de gang van het hotel in de film zou exact overeenkomen met het lanceerplatform van de Apollo, meldt de New York Times.
Weidner onthult verder dat de film 2001: A Space Odyssey niet alleen een verfilming is van de boeken van Arthur C. Clarke en Kubrick, maar ook diende als onderzoeksproject dat Kubrick hielp bij de creatie van beeldmateriaal voor de maanlandingen.
Apollo-maanlandingscomplottheorie
Volgens de Apollo-maanlandingscomplottheorie hebben de maanlandingen binnen het Apollo-ruimtevaartprogramma in de jaren 1969 tot 1972 niet daadwerkelijk plaatsgevonden, maar zijn ze door de NASA en de Amerikaanse regering in scène gezet. Het commerciële televisiestation Fox News heeft op 15 februari 2001 een documentaire over deze theorie uitgezonden.
De aanhangers van deze theorie voeren een aantal argumenten aan waaronder schaduwen, sterren op de foto’s van de maan en de wapperende Amerikaanse vlag. Er zouden schaduwen zijn waargenomen op de foto’s die op de maan zijn genomen en er zou op deze foto’s sprake zijn van meerdere lichtbronnen in plaats van één.
Een mogelijk motief van de Amerikanen om de landing in scène te zetten in plaats van daadwerkelijk naar de maan te reizen zou zijn dat het niet mogelijk was om mensen naar de maan te sturen vanwege de vele onopgeloste problemen.
 
Machtsvertoon
De maanlanding zou volgens Discovery News in scène zijn gezet als machtsvertoon naar de Sovjet-Unie. Weidner gaat nog een stap verder en stelt dat het noodzakelijk was om ‘de geavanceerde Amerikaanse vliegende schoteltechnologie verborgen te houden voor de Sovjets’.
In 1999 probeerde Kubrick de Illuminatie te ontmaskeren met zijn film Eyes Wide Shut met Tom Cruise en Nicole Kidman. In datzelfde jaar kwam hij plotseling te overlijden. De vraag is of de dood van Kubrick te maken heeft met hetgeen hij met zijn films probeerde te onthullen.