Leonard Nimoy, Spock van ‘Star Trek’, overleden op 83 jarige leeftijd. 1931 – 2015

Leonard Nimoy, Spock van ‘Star Trek’,
overleden op 83 jarige leeftijd. 1931 – 2015

Door  VIRGINIA HEFFERNAN  FEB. 27, 2015

Leonard Nimoy, de welluidende, acteur met het magere gezicht die een wereldwijde aanbidding genoot als Mr Spock, de resoluut logische menselijke-alien eerste officier van het sterrenschip Enterprise in de televisie- en film moloch “Star Trek”, is overleden op vrijdag ochtend in zijn thuis in de Bel Air sectie van Los Angeles. Hij was 83.

Zijn vrouw, Susan Bay Nimoy, bevestigde zijn dood, zeggende dat de oorzaak het eindstadium was van een chronische obstructieve longziekte.

De heer Nimoy kondigde vorig jaar aan dat hij de ziekte had, en schreef dit toe aan vele jaren van roken, een gewoonte die hij had dertig jaren eerder had opgegeven. Hij was eerder in de week opgenomen in het ziekenhuis.

Zijn artistieke bezigheden – poëzie, fotografie en muziek naast het acteren – reikten tot ver buiten de Verenigde Federatie van Planeten, maar het was als Mr Spock dat dhr Nimoy een volksheld werd, door het tot leven brengen van een van de meest onuitwisbare karakters van de afgelopen halve eeuw: een cerebrale, onverstoorbare, Vulcan met puntige oren en met een hand groet en zegen: “Leef lang en voorspoedig” (van de Vulcan “Dif-tor heh smusma”).

Als onderdeel van de Jiddische Book Center Wexler Oral History Project, verklaart Leonard Nimoy de oorsprong van het Vulcan hand signaal dat wordt gebruikt door Spock, zijn karakter in de serie “Star Trek”.

Lees verder……..

Vertaling: Martien